Multi parinti se sperie cand sunt confruntati cu febra la bebelusi. Aceasta este o reactie normala a corpului la infectii si reprezinta modalitatea organismului de a lupta cu bacteriile si virusii.
Cum iti dai seama daca bebelusul tau are febra?
Cele mai multe mamici se bazeaza pe instinct. Daca atunci cand atingi fruntea, pieptul sau spatele micutului ti se pare ca acesta are febra, s-a demonstrat ca in 75% din cazuri chiar ai dreptate. Bineinteles, din casa nu trebuie sa-ti lipseasca termometrul.
Temperatura la sugarii mici este considerata normala intre 36 si 38 de grade Celsius. In cazul bebelusilor mai mici de 3 luni, o temperatura mai mare de 38 de grade necesita un consult de urgenta al medicului, mai ales daca este insotita de alte semne cum ar fi: pete pe piele, dificultati la inghitire, productie excesiva de saliva, dificultati respiratorii, copilul pare inert sau, dimpotriva, este foarte iritat.
Dupa aceasta varsta, pana la 6 luni, prezenta la doctor se impune daca temperatura trece de 38,3 grade Celsius si nu cedeaza cu antitermicele obisnuite: ibuprofen ori acetaminofen. Pana la 2 ani, limita la care se impune sa intervii este de 38,8 grade Celsius, iar la 39,5 sau 40 de grade Celsius trebuie sa ceri imediat sfatul unui medic.
Cu toate acestea, tine cont si de starea generala a copilului. Este posibil ca piticul sa aiba aparent temperatura dupa ce a stat intr-o patura calduroasa, intr-o camera incalzita mai mult, a fost foarte activ, a fost imbracat mai gros, a stat prea mult in soare sau a facut baie. Uneori, febra poate aparea din cauza eruptiilor dentare sau a vaccinurilor, de aceea trebuie sa monitorizezi atent toate simptomele, pentru a fi sigura ca nu este vorba despre altceva.
In sezonul gripelor, cand copiii fac cel mai des febra, parintii sunt tentati sa ii trateze pe micuti imediat, insa studii recente au demonstrat ca este bine sa lasi organismul sa lupte. Febra ajuta copilul sa invinga mai repede boala, daca este vorba de gripa, fortandu-l sa se linisteasca si sa doarma mai mult. Infectiile gripale dureaza in general intre 5 si 7 zile. Daca, insa, este vorba despre o infectie bacteriana, febra va disparea la 2-3 zile dupa administrarea antibioticelor.
Sunt boli care se manifesta exclusiv prin febra, fara alte simptome evidente: meningita, infectiile urinare, bacteremia, rujeola pana la aparitia petelor pe corp. De aceea, febra este intotdeauna un prilej de atentie sporita, bineinteles, nu de panica.
Care e temperatura normala a copilului?
Temperatura poate fi masurata in mai multe feluri:
– Rectal, cand valoarea maxima este de 37,8 grade Celsius. Este cea mai sigura metoda de a afla daca puiul tau are temperatura, iar pentru asta ai nevoie de un termometru simplu, electronic.
– Oral, cu o valoare maxima de 37,5 grade Celsius. O metoda de masurare a temperaturii care se recomanda dupa implinirea varstei de 3 ani, pentru ca micutul nu trebuie sa vorbeasca timp de cateva minute inainte de a-i pune termometrul.
– Otic, cu o valoare maxima de 37,2 grade Celsius. Este greu de obtinut temperatura reala prin aceasta metoda, mai ales daca bebelusul nu sta cuminte.
– Axilar, cu valoare maxima de 37,2 grade Celsius. Metoda este recomandata dupa implinirea varstei de 3 ani, iar axila trebuie sa fie uscata la plasarea termometrului, pentru a obtine rezultate concludente.
Alegerea inteleapta este sa-ti asculti instinctul, sa fii mereu atenta la orice lucru neobisnuit in comportamentul si in starea copilului tau, iar daca esti convinsa ca ceva e in neregula sa apelezi imediat la medic.
Categorie: Bebelus | Data publicarii: 2017-01-12 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu